Meşe Mantarı Nasıl Pişirilir?
23 Temmuz 2024

Meşe Mantarı Nasıl Pişirilir?

Meşe Mantarı

Meşe mantarı, adından da anlaşılacağı gibi meşe ağacının ve köklerinin yakınında, yağmurların başlamasıyla birlikte ortaya çıkan bir mantar türüdür. Beyazımsı bir başlığa sahip olan bu mantar, yenilebilen bir mantardır ve içeriğinde çeşitli faydalı vitamin ve mineraller bulundurur. Ancak yabani ortamda yetişen meşe mantarını zehirli mantarlarla karıştırmamak veya toplarken zehirli mantarların olabileceğini unutmamak gerekir. Yıllarca kırsal alanda bulunan kişiler bile zehirlenme riskiyle karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle mantar toplamak için mutlaka yanınızda profesyonel biri olmalıdır.

Son zamanlarda ziraat mühendisleri tarafından meşe mantarının kültür mantarı olarak yetiştirilmesi denenmiştir. Belirli boyutlarda kesilmiş meşe kütükleri üzerine mantar miseli aşılanarak, meşe mantarı denemesi yapılmıştır. Meşe kütüğü üzerinde meşe mantarı yetiştirme denemelerinden olumlu sonuçlar alınmıştır. Ancak meşe kütüğünün sert yapısı nedeniyle bu süreç uzun ve zordur, bu yüzden çok tercih edilmez.

Meşe Mantarı Nasıl Tüketilir?

Meşe mantarını nasıl tüketebilirsiniz? İşte size birkaç öneri:

  • Meşe mantarını taze olarak tüketebilirsiniz.
  • Mantarları temizleyip doğrayarak çorba yapabilirsiniz.
  • Izgara veya fırında pişirerek farklı lezzetler elde edebilirsiniz.
  • Salatalarda veya makarnalarda kullanabilirsiniz.

Meşe Mantarı Nasıl Pişirilir?

Gerekli malzemeler: meşe mantarı, soğan, sivri biber, domates, zeytinyağı, tuz ve karabiber.

Meşe Mantarı Tarifleri

Meşe mantarı doğal ortamında çabuk bozulur. Mantarları topladıktan sonra kök kısımlarını ayırarak içinde canlı olup olmadığını kontrol edin. Ayıkladıktan sonra küçük küçük doğrayın ve bol suya koyup ezmeden yıkayın. Limonlu suda sosu hazır olana kadar bekletin. Sosu için zeytinyağı içerisinde bol soğan ve sivri biberleri doğrayın. Ocakta pembeleşinceye kadar pişirin. Pişen soğanların içine meşe mantarını süzdükten sonra ekleyin. Çok az tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Meşe mantarının kendine ait güzel bir tadı vardır, bu yüzden çok baharat ve tuz eklememek gerekir. Son olarak kabuklarını soyup rendelediğiniz domatesleri ilave edin ve kapağı kapalı bir şekilde pişirin. Meşe mantarı önce suyunu salar, sonra çeker. Piştikten sonra sıcak olarak servis tabağına alarak servis edebilirsiniz. Yanında ayran ikram etmeniz yeterli olacaktır. Doyurucu bir öğün olarak tüketebilirsiniz, tadı çok lezzetlidir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni