Mantar Hastalığı Nasıl Geçer?
24 Temmuz 2024

Mantar Hastalığı Nasıl Geçer?

Mantar Hastalığı Nasıl Geçer

Mantar hastalığı, çeşitli tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınabilir ve tedavi edilebilir. Yaşamımızın herhangi bir döneminde karşılaşabileceğimiz bu hastalık, hoş olmayan kokulara ve bazen de acıya neden olabilir. Bilinçli bir şekilde yapılan tedavilerle iyileşme sağlanabilir. Ancak, yanlış yapılan müdahaleler hastalığın iyileşmesini geciktirebilir, tekrarlanmasına ve daha ciddi boyutlara ulaşmasına sebep olabilir.

Mantar Hastalığının Türleri

Mantar hastalıklarının birçok türü bulunmaktadır. Yakalanılan hastalığın türüne göre tedavi yöntemleri de farklılık göstermektedir. Yanlış bir tedavi yöntemi, mantarın iyileşmemesine veya daha da ilerlemesine neden olabilir.

Baş Bölgesinde Mantar

Baş derisinde meydana gelen mantar hastalığı, küçük kızarıklıklara neden olabilir. Saç derisinde oluşan bu kızarıklıklar, saçların güçsüzleşip kırılmasına ve dökülmesine yol açabilir.

Vücut Bölgesinde Mantar

Bu tür mantarlar, vücudun çeşitli noktalarında ortaya çıkabilir. Hastalığın başladığı bölgede nokta şeklinde kızarıklıklar oluşur. İlerledikçe bu kızarıklık büyür ve yuvarlak bir şekil alır. Bu bölgede deri dökülmeleri ve çatlamalar meydana gelebilir. Hastalığın bulaşıcı olma özelliği de vardır. Başka bir kişiyle temas edilmesi veya hastanın kişisel eşyalarının kullanılması hastalığın yayılmasına sebep olabilir.

Ayak Bölgesinde Mantar

Ayakta mantar oluşmasının nedeni, ayağın havasız ve nemli ortamlarda kalmasıdır. Hava almayan ayakkabıların kullanılması, kalitesiz çorapların giyilmesi, duş sonrası ayakların ve parmak aralarının kurulanmaması ve ortak kullanım alanlarındaki eşyaların kullanılması bu hastalığa yol açabilir.

Diğer Bölgelerde Mantar

Bu tür deri hastalığı, erkeklerde kasık ve çevresinde, kadınlarda ise daha çok genital bölgelerde görülebilir. Sık terleyen kişilerde bu hastalığın görülme olasılığı daha yüksektir.


  • Mantar hastalığına yakalanıldıysa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
  • Hastalığın yerine ve türüne göre tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.
  • Ayak bölgesinde oluşan mantar için tedavi edici kremler kullanılmalı ve kişisel eşyaların başka biri tarafından kullanılmasına izin verilmemelidir.
  • Duş sonrası ayaklar iyice kurulanmalı ve öncelikle çoraplar giyilmelidir. Bunun sebebi, ayağımızda oluşan mantarın kıyafetlerimize değerek vücudun çeşitli bölgelerine yayılmasını önlemektir. Ayakkabıların hava almasına dikkat edilmelidir.
  • Baş ve boyun bölgesinde çıkan mantar için doktorun tavsiye ettiği yöntemler uygulanmalıdır. Genellikle iğne tedavisi uygulanır. Hastalık olan bölgenin deri altına iğne vurularak tedaviye başlanır.
  • Bu tedavi haftalarca sürebilir.
  • Ortak kullanılan eşyalardan uzak durulmalı ve kişisel eşyalar ayrılmalıdır.
  • Mantar hastalığının geçmesi, tekrar olmayacağı anlamına gelmez. Bu yüzden mantarın oluşmasına yol açan sebeplerden uzak durulmalıdır.

Ekstra Bilgiler

Mantar hastalığının önlenmesi için hijyen kurallarına uyulması büyük önem taşır. Ayakların sürekli kuru ve temiz tutulması, uygun ayakkabı ve çorap seçimi, kişisel eşyaların başkalarıyla paylaşılmaması gibi önlemler alınmalıdır. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirmek de mantar enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olabilir. Sağlıklı bir yaşam tarzı, dengeli beslenme ve düzenli egzersiz, bağışıklık sistemini destekler ve vücudu enfeksiyonlara karşı daha dirençli hale getirir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tırnak Mantarı Nasıl Geçer?

Tırnak Mantarı Nasıl Geçer?

Haber Bülteni

Güncel

Tırnak Mantarına Bitkisel Çözüm Yöntemleri

Tırnak Mantarına Bitkisel Çözüm Yöntemleri

Güncel

Ayak Mantarına Ne İyi Gelir?

Ayak Mantarına Ne İyi Gelir?

Güncel

Kedilerde Mantar Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde Mantar Belirtileri ve Tedavisi