Ağız Mantarı Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Ağız Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Ağız Mantarı

Ağız mantarı, ağız içerisinde oluşarak sindirimin ilk bölgesi olan ağız bölgesinin görevlerini tam olarak yapamamasına neden olan bir rahatsızlıktır. Ağız mantarı, ağız içerisinde meydana gelen bir küf mantarının neden olduğu bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon, ağız mukozası ve dil üzerinde oluşum gösterir. Bu nedenle, ağız içerisinde oluşan mantar rahatsızlığını kişi ayna yardımıyla kolaylıkla fark edebilir. Ağız mantarı meydana geldiğinde birçok farklı belirtiye neden olabilir. Bu belirtiler, mantar hastalığının teşhisi için yeterli olacaktır. Ağız mantarının en çok bebeklerde görüldüğünü söylemek mümkündür. Yeni doğan bebeklerde özellikle doğum sırasında mantar virüslerinin bulaşması durumu yaygındır. Yetişkinlerde ise bu durum genellikle aşırı antibiyotik kullanımına bağlı olarak meydana gelir. Aşırı antibiyotik kullanımı, fayda sağlamayacak, aksine başta ağız olmak üzere vücudun birçok yerinde sorunlara neden olacaktır.

Ağız Mantarının Nedenleri

Bağışıklık Sistemi Zayıflığı: Bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde ağız mantarı sıkça görülmektedir. Özellikle kış aylarında bağışıklık sisteminin zayıflaması, ağız mantarının oluşumunu artırır. Çocuklarda da ağız mantarının görülmesinin en büyük nedeni bağışıklık sisteminin zayıf olmasıdır.

Bebeklerde Emzik Kullanımı: Bebekler uyurken ya da diğer zamanlarda emzik kullanır. Emzikler kullanmadığı zamanlarda açıkta kalır ve dış mikroplara maruz kalır. Bu emziğin tekrar bebek tarafından kullanılması durumunda virüsler ilk olarak ağıza bulaşır ve burada ağız mantarı oluşturur.

Emzirme: Bebeklerde meydana gelen ağız mantarı sorunu, annelerin bebekleri emzirmesi sırasında bebeğin ağzına geçebilir. Bunun nedeni, anne hijyeninin tam olarak sağlanamamasıdır. Hijyen tam olarak sağlanamadığında, emzirme sırasında virüsler bebeğe geçecektir.

Yemek Araçlarının Paylaşımı: Toplu alanlarda sürekli olarak kullanılan kaşıklar, çatallar ve diğer araçlar, ağız mantarı enfeksiyonlarının yayılmasına neden olabilir. Bu durum, ağız mantarının yaygın nedenlerinden biridir.

Hijyenik Olmayan Ortamlar: Özellikle tozlu ortamlarda ağızdan nefes alan bireylerde ağız mantarı görülme durumu sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu gibi ortamlardan uzak durmak, ağız mantarı riskini azaltacaktır.

Ağız Mantarı Tedavi Aşamaları

Ağız mantarı sorunlarında net olarak ilaç tedavileri bulunmamaktadır. Tıbbi olarak bu şekilde tedavisi bulunmayan ağız mantarı sorunlarında gerekli müdahalelerin yapılabilmesi için öncelikle net teşhisin konulması gerekmektedir. Bunun için doktorun doğrudan gözle muayenesi genellikle yeterlidir. Daha sonra, bakterilerin öldürülmesi için bazı tıbbi ilaçlar kullanılabilir. Ancak bu ilaçlar, ağız mantarı için özel olarak üretilmiş ilaçlar değildir. Eğer bu sorun sizde de var ise, öncelikle bitkisel ve alternatif tedavi yöntemlerini denemelisiniz. Örneğin, günde üç defa karbonatlı su ile gargara yapmak etkili olabilir. Bunun dışında kesinlikle antibiyotik ilaçlar kullanılmamalıdır. Alternatif tedaviler yapmak istiyorsanız, bazı bitkisel ilaçları kullanarak bu sorunu daha hızlı bir şekilde atlatabilirsiniz.

  • Yeterli hijyenin sağlanması
  • Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler tüketmek
  • Doktor tavsiyesi ile uygun ilaç kullanımı
  • Alternatif tedavi yöntemleri

Sonuç olarak, ağız mantarı, özellikle bağışıklık sistemi zayıf bireylerde ve bebeklerde sıkça görülen bir rahatsızlıktır. Doğru hijyen uygulamaları ve uygun tedavi yöntemleri ile bu sorunun üstesinden gelmek mümkündür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ayak Mantarı Doğal Tedavi

Ayak Mantarı Doğal Tedavi

Ayak Mantarı Nasıl Geçer?

Ayak Mantarı Nasıl Geçer?

Haber Bülteni