Mantar Tohumu ve Misel Mantarlar, tohumla üretilmezler. Mantar üretimi, misel adı verilen mantarın vejetatif kısmının kullanılmasıyla gerçekleştirilir. Misel üretimi için çeşitli özel koşullar gereklidir ve bu koşullar tam olarak sağlanmalıdır. Halk arasında misel; tohum olarak adlandırıldığı için, başlıklarımızda misel ile birlikte tohum terimini de kullanacağız. Şimdi misel ve mantar yetiştiriciliği konularına detaylıca değinelim. Mantar Üretimi ve Miselleme (Tohumlama) Miseller, 4 santigrat derece ve üzerinde saklanabilirler. Açıkta miseller, iki veya üç gün içinde bozulabilirler. Kompost hazırlığı bittiğinde miseller alınmalıdır. Sıcaklık 20-25 santigrat derece olduğunda misel ekimi yapılabilir. Yere yayılmış olan kompostlara misel ekimi yapılır ve miseller iyice dağıtılır. Ortam koşulları araştırılmalı ve oda şartları buna göre yapılandırılmalıdır. Bu işlem döneminden sonra kompostlar uygun yerlere doldurulur. Daha sonra miseller (tohumlar) gelişme dönemini geçirirler. Özenli bir bakımla mantar üretimi tamamlanmış olur. Mantar Tohumu (Misel) Çoğaltma Yöntemi Öncelikle belirtmek gerekir ki, ilk misel yani mantar tohumlarını dışarıdan temin etmemiz gerekmektedir. Daha sonra kendimiz bazı işlemleri yaparak miseli çoğaltabiliriz. Şimdi bu işlemleri açıklayalım. Doğada en çok yetiştirilen mantar türlerinden biri kültür mantarı, bir diğeri de istiridye mantarıdır. İstiridye mantarı çoğaltma işleminde:
Buğdaylar beyaz olduğunda, misel elde etmiş olduğumuz anlamına gelir. Bu tohumlar (miseller) ile üretimimize başlayabiliriz. Mantar Tohumu (Misel) Kalitesini Nasıl Kontrol Ederiz? Aldığımız mantar tohumunun (misel) kalitesini kontrol etmek, zarar etmemek açısından çok önemlidir. Bu kontrol işlemlerini açıklayalım:
Ek Bilgiler ve Öneriler Mantar üretiminde başarı sağlamak için aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:
Bu öneriler ve detaylı bilgiler ışığında, mantar üretimi konusunda daha bilinçli ve başarılı adımlar atabilirsiniz. |