Kavak Mantarı Kavak mantarı, adından da anlaşılacağı gibi kavak ağaçlarının gövdelerinde doğal olarak yetişen bir mantar türüdür. Rengi beyaz olan ve başları taç şeklinde bulunan kavak mantarı, yenilebilir ve lezzetli bir mantar çeşididir. Kavak mantarı, sonbahar veya ilkbahar mevsimlerinde yağışlarla birlikte kavak ağaçlarının diplerinde kendiliğinden çıkar. Bu mantarın nem ve su oranı oldukça yüksektir. Kavak mantarı, demir, kalsiyum ve fosfor bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Ülkemizde oldukça yaygın olan bu mantar türü, halk arasında sevilerek toplanır ve tüketilir. Doğada kendiliğinden yetişen kavak mantarının ömrü oldukça kısadır. Herhangi bir ilaçlama yapılmadığından dolayı hızlı bir şekilde bozulabilir. Mevsiminde yağışlarla birlikte ara sıra takip ederek kavak mantarından faydalanabilirsiniz. Kavak mantarı doğal olarak yetişebildiği gibi hobi olarak veya ticari amaçlarla da yetiştirilebilir. Kavak Mantarı Nasıl Yetiştirilir? Kavak mantarını doğal ortamına yakın bir şekilde yetiştirmek için en iyi yöntem kavak kütüğü kullanmaktır. Yaşı ve çapı çok dar olmayan, yumuşak her kavak ağacı, kavak mantarı yetiştirmeye uygundur. Uygun boyutlarda kesilen kütüklere mantar miseli uygulamak daha kolaydır. Mantar üretimi için sağlıklı dübeller temin edilmelidir. Bu dübellerin boyutuna uygun matkap yardımıyla kavak ağacından olan kütüklere delikler açılır. Bu deliklere vakit kaybetmeden dübeller çakılır ve etrafı bal mumu ile iyice kapatılır. Kütüklerin nemini koruması için sulandıktan sonra poşet geçirilerek kapatılır. Poşete küçük delikler açarak hava alması sağlanır. Kütükler, karanlık ve ısısı 25 derece olan bir ortamda bekletilir. Kütüklerin dübel kısımlarından veya kavak ağacının herhangi bir yerinden mantar çıkabilir. Bu, ortamın ısısına ve nem oranına bağlı olarak değişir. Kestiğiniz kavak köklerine de bu misel dübellerden çakabilirsiniz. Üzerini poşetle kapattıktan sonra birkaç delik açmanız gerekir. Böylelikle doğada kendiliğinden yetişen kavak mantarlarından elde edebilirsiniz. Özellikle kırsal kesimde kavak ağacı olan bölgeler için bu çok güzel bir nimettir. Kök ve ağaç çürüyene kadar yeniden aşılamaya gerek kalmaz. Ağaç kökünden uzun süre ürün alınabilir. Kütüklerden ise yaklaşık 5 yıl kadar ürün alınabilir. Kavak Mantarı Faydaları Nelerdir?
Aldığınız kavak mantarının taze ve güvenilir olmasına dikkat edin. Mantar, şakaya gelmeyen ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek bir gıdadır. Doğru seçimi yaptıktan sonra mantarın lezzetine gelelim; kavak mantarı, tavuk, balık ve ete yakın bir lezzete sahip, çok lezzetli bir yemektir. Pişirilmesi kolay, lezzetli ve doyurucu bir öğün olarak tüketilebilir. |