Bağırsak Mantarı Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Bağırsak Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsak Mantarı

Bağırsak mantarı, bağırsakların yapısının bozulması sonucu bağırsak içinde mantarların yayılmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu yayılma işlemi, bağırsakta bulunan faydalı bakterilerin azalması ve bu azalan bakterilerin yerlerini mantarların almasıyla gerçekleşir. Bu bakterilerin azalmasındaki en büyük etkenlerden biri de fazla antibiyotik kullanımıdır. Normalde bağırsaklarımızda az miktarda mantar bulunur. Bu az miktardaki Candida mantarı, normal şartlarda sindirime yardımcı olan bir mantardır. Ancak bu faydalı mantarın çeşitli nedenlerden dolayı çok fazla miktarda artması sonucu bağırsak mantarı hastalığına sebep olur. Bağırsak mantarı olan kişide yorgunluk belirtilerinin ardından sindirim sorunları görülmektedir. Hasta olan kişinin üzerinde bitkinlik, halsizlik, kasık bölgesinde, deride, tırnaklarda mantar oluşumları gözlemlenebilir. Ayrıca vücutta şişkinlik, kabızlık, ishal gibi belirtiler de görülebilir ve bu durum zayıflamış bir bedene neden olabilir.

Bağırsak Mantarı Neden Olur?

Sindirim kanalında bulunan Candida isimli mantarın olağandışı bir şekilde artmasıyla bazı hastalıklar ortaya çıkar. Çok fazla miktarda tüketilen işlenmiş şekerler, Candida mantarının beslenmesi sonucu mantarın çoğalmasına neden olur. Bunun sonucunda safra kalitesi düşer; safra sıvısının azalması bağırsaklar için çok önemlidir ve bu da bir hastalık nedenidir. Ayrıca aşırı alkol tüketimi, bağırsaktaki dost bakterileri öldürerek bağırsak mantarına yol açar.

Bağırsak Mantarı Nasıl Teşhis Edilir?

Bağırsak mantarı belirtileriyle karşılaşırsanız, uzman doktorlar tarafından mutlaka tedavi edilmelidir. Doktorun yapmış olduğu tetkikler ve muayeneler sonucunda, aile hastalık geçmişi bilgisi ile bu hastalığın teşhisi konulabilir. Bağırsak mantarı teşhisi için doktorun yapması gereken bazı testler vardır. Bu testler arasında ilk ve öncelikli olanı gaita testidir. Gaita testi, mantar seviyesinin ölçülmesi için yapılır. Yapılan test sonucunda bağırsaklarda gerektiğinden fazla mantara rastlanırsa, diğer testlere ihtiyaç duyulmadan bağırsak mantarı teşhisi konulabilir. Daha sonra, gaita testinden yeterli miktarda mantara rastlanırsa serum antikor testi ve kas testleri yapılır. Yapılan bu testlerin sonucunda, doktorun elindeki veriler ışığında bağırsak mantarının olup olmadığına karar verilebilir. Bazı testler evde de yapılabilir, bunlardan biri tükürük testidir. Ancak bu testin doğruluğu kesin olmadığından fazla ilgi görmemektedir.

Bağırsak Mantarı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bağırsak mantarı görülen hasta için bazı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bağırsak mantarı tedavisi sonucunda bozulmuş olan bağırsak yapısını onarmak, bozulan pH değerini eski haline getirmek ve yayılmış olan Candida mantarını kontrol altına almak için çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır. Bu tedavi yöntemleri uzun bir zaman alabilir.

Bağırsak Mantarı Tedavisi Üç Aşamada Gerçekleşmektedir.

  • Mantarları Aç Bırakmak: Candida mantarının yayılmasındaki en büyük sebep, rahatça beslenmeleridir. Bu mantarlar şeker ve karbonhidratla beslenir. Bu sebepten dolayı bağırsak mantarı hastalığı süresince şeker ve karbonhidrat içeren bir diyet programı uygulanarak mantarların aç bırakılması sağlanabilir.
  • Doğal ve Tıbbi Takviyeler: Doktorun verdiği ilaçlarla birlikte doğal yöntemlerle de mantarın azalması sağlanabilir. Örneğin, antifungal (mantar karşıtı) bitkisel ürünler kullanılabilir.
  • İyi Bakterilerin Artırılması: Bağırsakta azalmış olan iyi bakterilerin sayısını artırarak mantarların azalması sağlanabilir. Bu bakterilerin artması için probiyotikler, doğal ürünler ve bitki çayları kullanılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Ayak Tırnak Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Tırnak Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Mantar Tedavisi ve Korunma Yolları

Mantar Tedavisi ve Korunma Yolları

Güncel

Trüf Mantarı Türleri ve Özellikleri

Trüf Mantarı Türleri ve Özellikleri