Kütük Mantarı: Mantarlar, tek hücreli ve çok hücreli olabilen ökaryotik canlılardır. Dışarıdan beslenen, ayrıştırıcı özelliklere sahip bu canlılar, doğada birçok farklı türde bulunur. Bilinçsizce toplanıp yenildiğinde büyük tehlikeler yaratabilirler. Kütük mantarı, doğada yetişebilen ve yenilebilir bir mantar türüdür. İstiridye mantarı, kayın mantarı, selvi mantarı gibi isimlerle de bilinir. Bu mantar türü, kayın ve kavak gibi yumuşak dokulu ağaçların gövdelerinde yetişir ve ağaçları tahrip eder. İstiridye şeklinde olduğu için genellikle istiridye mantarı olarak adlandırılır. Kültür ortamında yetiştirilebilen nadir mantar türlerinden biridir. Güzel kokusu ve tadı vardır. Ticari olarak üretimi gün geçtikçe artmaktadır. Besin değeri ve faydaları bakımından ülkemizde de ciddi talep görmektedir. Kütük mantarı türleri doğada kendiliğinden yetiştiğinden, hiçbir gübre ve kimyasal madde kullanılmadan elde edilir. Ayrıca, besin değeri diğer kültür mantarlarından daha yüksektir. Kütük mantarı, mantar türleri arasında en yüksek B1 ve B2 vitaminlerine sahiptir. İçeriğinde demir, fosfor, selenyum, çinko, niasin, potasyum ve bakır mineralleri bulunur. Kütük mantarını buzdolabında uzun süre muhafaza edebilmek için ağzı açık bir kap içerisinde saklanması gerekir. Bu şekilde bir hafta bozulmadan kalabilir. Bir haftadan sonra kararmaya başlar. Kütük mantarı temizlendikten sonra hemen pişirilmelidir, yoksa kararmaya başlar. Kütük Mantarının Faydaları Nelerdir?
Kütük mantarı, doğada kendiliğinden yetişen ve kültür ortamında da üretilebilen değerli bir mantar türüdür. Besin değeri yüksek olan bu mantar, özellikle sağlıklı yaşam ve çeşitli hastalıkların tedavisinde önemli bir rol oynar. |