Kültür Mantarı Nerelerde Yetişir?
23 Temmuz 2024

Kültür Mantarı Nerelerde Yetişir?

Kültür Mantarı

Kültür mantarı, diğer adıyla beyaz şapkalı mantar, doğada yetişen ve zehirli olabilen mantar türlerinden farklı olarak hiçbir yan etkisi bulunmayan, besin değeri oldukça yüksek bir mantar türüdür. B1, B2, B5 ve B7 vitaminleri ile çeşitli mineraller, kalsiyum, demir, fosfat, potasyum ve bakır içerir. Kültür mantarı, yüksek oranda su içermesiyle de dikkat çeker.


Ülkemizde kültür mantarı yetiştiriciliği en çok Marmara Bölgesi, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi ve Karadeniz Bölgesi'nde yapılır. Kültür mantarı; modern mantar işletmelerinde, depolarda, tünellerde, mağaralarda ve yetişme koşullarına uygun bu gibi yerlerde yetiştirilebilir. Ayrıca plastik torba, ranzalar ve kasalarda da yetiştirilebilmektedir. Kültür mantarı, nem ve sıcaklık ayarının kolayca yapılabildiği, güneş almayan ve havalandırmaya müsait ortamlarda yetiştirilir.

Kültür Mantarı Alırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Kültür mantarında zehirli maddeler bulunmaz. Ancak satın alırken dikkat edilmesi gereken birkaç husus vardır. Kültür mantarını alırken ambalajlı ve etiketli olmasına dikkat etmeliyiz. Etiketinde bilgilendirme yapılmış olması da önemlidir. Yabani mantar alarak riske girmek yerine, besin olarak kültür mantarını seçmek daha güvenlidir. Aynı zamanda kültür mantarı çok besleyici bir üründür.

Kültür Mantarının Besin Değerleri (100 gr. Ölçüsü Baz Alındı)

  • Karbonhidrat Değeri: 0.56
  • Kolesterol Değeri: 0
  • Sodyum Oranı: 8
  • Kalsiyum Değeri: 11
  • Demir Oranı: 1.19
  • Potasyum Değeri: 422
  • Vitamin A Değeri: 2
  • Vitamin C Değeri: 4.9
  • Lif Oranı: 2.03
  • Protein Değeri: 2.74
  • Yağ Oranı: 0.24

Kültür Mantarının Faydaları

Kültür mantarı, B ve C vitaminleri yönünden zengin bir besindir. İnsan sağlığı için önemli olan aminoasit ve folik asit içerir. Kalsiyum, mineraller, fosfor, potasyum, demir ve bakır açısından da zengindir. Kültür mantarı, kandaki şeker oranını düşürmesi nedeniyle diyabet hastaları için uygun bir besin olabilir. Yağ içermediği için kalp ve damar sağlığını destekler. Diyet yaparken rahatça tüketilebilir. Kansızlığa iyi gelir ve beden yorgunluğuna karşı faydalıdır. Sinir sistemine de olumlu etkileri vardır. Gözlere ve vücuda kuvvet ile direnç sağlar. Tansiyonu düzenler ve kolesterolü düşürür. Vejetaryenler, etten alamadıkları bazı besin öğelerini kültür mantarından alabilirler. Ciltteki yaralara iyi gelir ve cildi güçlendirir. Kronik hastalıklara karşı vücudu korur. Kültür mantarı, hem lezzeti hem de besin değerleri bakımından çok değerli bir besindir ve güvenle tüketilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni