Kuzu Göbeği Mantarı Tohumu Nasıl Kullanılır?
25 Temmuz 2024

Kuzu Göbeği Mantarı Tohumu Nasıl Kullanılır?

Kuzu Göbeği Mantarı Tohumu

Anadolu'nun bereketli topraklarında yetişen kuzu göbeği mantarı, oldukça lezzetli ve besin değeri yüksek bir mantar türüdür. Kuzu göbeği mantarı tohumu sayesinde üreticiler, artık kendi bahçelerinde bu değerli mantar türünü kolaylıkla yetiştirebilmektedir. Piyasada birçok internet sitesi ve ziraatçide temin edilebilen kuzu göbeği mantarı tohumu, üretimin hızlanmasına önemli katkı sağlamıştır. Ülkemizde doğal ortamda az yetişen ve toplaması zahmetli olan bu mantar türü, yapay yollarla da elde edilebilmektedir. Birçok çiftçi tarafından son zamanlarda seralarda üretilen kuzu göbeği mantarının kilogramı 100 TL'yi bulduğu için önemli bir ticari kazanç kaynağı haline gelmiştir.


Besin değerinin yüksek oluşu ve tadındaki gevreklik nedeniyle birçok kişi tarafından sevilerek tüketilen kuzu göbeği mantarının üretimi, sanıldığı kadar zor değildir. Öncelikle ziraatçılardan 100 gramlık şişeler içerisinde bulunan kuzu göbeği mantarı tohumu temin edilir. Akabinde talaş, su ve mantar miselinin uygun nem ortamında yetiştirilmesi ile elde edilir. İşlem şu adımlarla gerçekleştirilir:

  • Siyah bir poşet içerisine talaş serpilir.
  • Üzerine mantar miseli ve kuzu göbeği mantarı tohumu eklenir.
  • Poşetin ağzı kapatılarak su eklenir ve talaş sürekli olarak nemli bırakılır.
  • 20 günün sonrasında, poşetin belirli yerlerinden jilet ile kesik alınır.

Kısa süre içerisinde kuzu göbeği mantarı elde edilmiş olur.

Kuzu Göbeği Mantarı Tohumu ile Elde Edilen Mantarın Özellikleri Nelerdir?

Uygun nemli ortam ve şartlar sağlandığında mantar elde edilir. Kuzu göbeği mantarı tohumu sayesinde yetiştirilen mantarlar, 4-5 cm uzunluğunda ve 6-8 cm genişliğindedir. Şapka kısmında ise kültür mantarının aksine küçük boşluklar bulunmaktadır. Çok lezzetli olmasından dolayı yurt dışına ihracatı da yapılmaktadır. Birçok çiftçi bu sayede ciddi anlamda ticari gelir sağlamaktadır. Ayrıca kuzu göbeği mantarı, mineral, karbonhidrat ve protein düzeyi açısından oldukça zengindir. Bu özelliği sayesinde doyurucu bir yapısı vardır.

Uygun nemli ortam sağlanması halinde, 3 ay gibi uzun bir süre boyunca kuzu göbeği mantar tohumu sayesinde verim elde edilebilir. Ancak talaşın çürümeye başlaması nedeniyle toprağın, talaşın ve mantar miselinin yenilenmesi gerekmektedir. Bu yenileme işlemi düzenli olarak yapıldığında, kuzu göbeği mantarı tohumu sayesinde uzun süreli verim sağlanabilir.

Ek Bilgiler

Kuzu göbeği mantarının sağlık açısından da birçok faydası bulunmaktadır. İçerdiği yüksek protein ve mineral değerleri, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Ayrıca kansere karşı koruyucu etkisi olduğu da bilinmektedir. Tüm bu özellikleri, kuzu göbeği mantarını sadece lezzetli bir gıda olmanın ötesinde, sağlıklı bir besin kaynağı haline getirmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kestane Mantarı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kestane Mantarı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ayak Mantarı Doğal Tedavi

Ayak Mantarı Doğal Tedavi

Vücut Mantarı Tedavisi

Vücut Mantarı Tedavisi

Tırnak Mantarı Hapı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Tırnak Mantarı Hapı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

İstiridye Mantarı Üretimi Nasıl Yapılır?

İstiridye Mantarı Üretimi Nasıl Yapılır?