Kayın Mantarı Nerede Yetişir?
22 Haziran 2024

Kayın Mantarı Nerede Yetişir?

Kayın Mantarı

Kayın mantarı, Pleurotus cornucopiae sınıfına ait ve kavak mantarı olarak da tanınan bir mantar türüdür. Halk arasında yaprak mantarı, ağaç mantarı, istiridye mantarı ve et mantarı gibi isimlerle de bilinir. Bu mantar türü, yenebilen lezzetli mantarlardan biridir. Ete benzer lezzete sahip olan kayın mantarı, beyaz şapkalı mantarın ardından dünyada en çok yetiştirilen ve tüketilen ikinci mantar türüdür.


Kayın mantarı, kendiliğinden yetişebileceği gibi kültür mantarı olarak da yetiştirilmektedir. Özellikle kısmen ya da tamamen çürümüş bazı ağaç türlerinde yetişir. Yetişmeye başladığı ağaçların çürümesini hızlandırır. Yetiştiği ağaç türleri arasında kızıl ağaç, kavak, kayın ve akçaağaç gibi birçok ağaç kütükleri bulunur. Genellikle ılıman bölgelerde, nehir vadilerinde yetişir. Sonbaharda, kışın erken dönemlerinde ve ilkbaharda görülürler.

Kayın Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Kayın mantarının kültür mantarı olarak en verimli üretim koşulları 16-20 derece arası sıcaklıkta, nem oranının %80-90 arasında olduğu ve kuluçka döneminin karanlık ortamda, üretim döneminin ise 8-12 saat boyunca floresan lamba aydınlatması ile gerçekleştirilmesidir. Bu koşullar sağlandığında mantar üretimi en yüksek seviyelere çıkar. En çok kullanılan kapalı koşullarda yetiştiricilik; mısır koçanı, talaş, saman ve mantar kompostu üzerinde yapılır.

Kayın Mantarı Özellikleri Nelerdir?

Şapkalı mantarlardan olan kayın mantarının şapkası yetişme şartlarına ve tipine bağlı olarak 15 cm çapına kadar genişleyebilir. Genellikle kirli beyaz, gri, morumsu-gri ve gri-kahverengi gibi renklerde olabilir. Şapkanın görünümü dil şeklindedir, kenarları düz veya kıvrıktır. Şapkanın altında bulunan ve üreme organları görevi gören lamellerin görünümü beyazımsı gri, aşağıya doğru sarkık, geniş yüzeylidir.

Kayın Mantarının Faydaları Nelerdir?

  • Kolesterolü Düşürür: Kayın mantarları, doğal olarak oluşan levostatin denilen kolesterol düşürücü bir madde içerir. Levostatin ayrıca kolesterol düşürücü ilaçlarda da kullanılmaktadır.
  • Anemi: Folat veya demir açısından zengindir ve aneminin daha etkili tedavi edilmesini sağlar.
  • Yüksek Besin Değerleri: Kayın mantarı yüksek miktarda B vitaminlerini içerir.
  • Yüksek Tansiyonu Kontrol Eder: Kayın mantarı, yüksek potasyum içeriği nedeniyle yüksek kan basıncını kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir.
  • Antibakteriyel Özellik: Kayın mantarları, antibakteriyel özellikler gösterdiklerinden doğal antibiyotikler olarak hareket ederler. Bu mantarlar “benzaldehid” organik bileşiğini ihtiva eder ve bu bileşiğin iyi bir antibakteriyel aktiviteye sahip olduğu belirlenmiştir.
  • Antioksidan Özellik: Kayın mantarı “ergothioneine” denen madde antioksidan aktivite gösteren doğal olarak bulunan ve amino asit özellikte bir bileşiktir. Kanser ve artrit dahil olmak üzere birçok kronik rahatsızlığa iyi gelir.
  • Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Kayın mantarı, antibakteriyel ve antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kabızlığı Düzeltir: Önemli bir lif kaynağı olan kayın mantarının düzenli olarak tüketilmesi bağırsak hareketlerinizi hızlandırır ve kabızlığa iyi gelir.
  • Hiperasiditeyi Azaltır: Mide asitlerinin aşırı üretimi sonucunda oluşan hiperasidite, kayın mantarlarının sindirim sisteminde metabolize edilmesiyle oluşan alkalin bir kalıntı sayesinde dengelenir.

Ekstra Bilgiler

Kayın mantarları, düşük kalorili ve yüksek besin değeri taşıyan gıdalar arasında yer alır. İçerdikleri protein, lif, vitamin ve mineral değerleri ile sağlıklı bir beslenme düzeninde önemli bir yere sahiptirler. Ayrıca, vegan ve vejetaryen diyetler için mükemmel bir protein kaynağıdır. Mantarların, özellikle bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle, düzenli tüketimi önerilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Mantara İyi Gelen İlaçlar?

Mantara İyi Gelen İlaçlar?

Haber Bülteni

Güncel

Tırnak Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Tırnak Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Saç Derisi Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Saç Derisi Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Rahim Ağzı Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Ağzı Mantarı Belirtileri ve Tedavisi