Kayın Mantarı Kayın mantarı, Pleurotus cornucopiae sınıfına ait ve kavak mantarı olarak da tanınan bir mantar türüdür. Halk arasında yaprak mantarı, ağaç mantarı, istiridye mantarı ve et mantarı gibi isimlerle de bilinir. Bu mantar türü, yenebilen lezzetli mantarlardan biridir. Ete benzer lezzete sahip olan kayın mantarı, beyaz şapkalı mantarın ardından dünyada en çok yetiştirilen ve tüketilen ikinci mantar türüdür. Kayın mantarı, kendiliğinden yetişebileceği gibi kültür mantarı olarak da yetiştirilmektedir. Özellikle kısmen ya da tamamen çürümüş bazı ağaç türlerinde yetişir. Yetişmeye başladığı ağaçların çürümesini hızlandırır. Yetiştiği ağaç türleri arasında kızıl ağaç, kavak, kayın ve akçaağaç gibi birçok ağaç kütükleri bulunur. Genellikle ılıman bölgelerde, nehir vadilerinde yetişir. Sonbaharda, kışın erken dönemlerinde ve ilkbaharda görülürler. Kayın Mantarı Nasıl Yetiştirilir? Kayın mantarının kültür mantarı olarak en verimli üretim koşulları 16-20 derece arası sıcaklıkta, nem oranının %80-90 arasında olduğu ve kuluçka döneminin karanlık ortamda, üretim döneminin ise 8-12 saat boyunca floresan lamba aydınlatması ile gerçekleştirilmesidir. Bu koşullar sağlandığında mantar üretimi en yüksek seviyelere çıkar. En çok kullanılan kapalı koşullarda yetiştiricilik; mısır koçanı, talaş, saman ve mantar kompostu üzerinde yapılır. Kayın Mantarı Özellikleri Nelerdir? Şapkalı mantarlardan olan kayın mantarının şapkası yetişme şartlarına ve tipine bağlı olarak 15 cm çapına kadar genişleyebilir. Genellikle kirli beyaz, gri, morumsu-gri ve gri-kahverengi gibi renklerde olabilir. Şapkanın görünümü dil şeklindedir, kenarları düz veya kıvrıktır. Şapkanın altında bulunan ve üreme organları görevi gören lamellerin görünümü beyazımsı gri, aşağıya doğru sarkık, geniş yüzeylidir. Kayın Mantarının Faydaları Nelerdir?
Ekstra Bilgiler Kayın mantarları, düşük kalorili ve yüksek besin değeri taşıyan gıdalar arasında yer alır. İçerdikleri protein, lif, vitamin ve mineral değerleri ile sağlıklı bir beslenme düzeninde önemli bir yere sahiptirler. Ayrıca, vegan ve vejetaryen diyetler için mükemmel bir protein kaynağıdır. Mantarların, özellikle bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle, düzenli tüketimi önerilmektedir. |