Kadınlarda Mantar Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Kadınlarda Mantar Belirtileri ve Tedavisi

Kadınlarda Mantar Enfeksiyonu

Kadınlarda mantar enfeksiyonu, deri hastalıkları arasında yaygın bir şekilde görülen ve çeşitli sebeplerden ötürü vücudun birçok noktasında meydana gelen bir sağlık sorunudur. Bu enfeksiyon, vajina bölgesi, kasık, bacak, ayak, el ve tırnak gibi organların deri yüzeyinde ortaya çıkabilir. Tahriş olan cilt katmanı, bu rahatsızlığı tetikleyen ana faktörlerden biridir. Mantar enfeksiyonu, ilk etapta vücut temizliğinin yetersiz yapılmasından kaynaklanabilir. Bunun yanı sıra, yanlış kozmetik ürünlerinin kullanımı, kimyasal maddelerin cilde sürekli temas etmesi gibi etkenler de bu sorunun kökenini oluşturmaktadır.

Diğer nedenler arasında şunlar bulunmaktadır:
  • Kirli çamaşırların günlerce kullanılması
  • Naylon giysi, çorap ve ayakkabı kullanımı
  • Mantar hastalığına yakalanmış kişilerin eşyalarını kullanmak
  • Ortak duş ve tuvalet alanlarının kullanımı
  • Havuzlar ve eldiven kullanımı

Bu faktörler, kadınlarda mantar oluşumuna zemin hazırlar. Önlem alınmaması halinde enfeksiyon, bedende her noktaya yayılabilir. Cilt üzerinde daire şeklinde kızarıklık, pullanma ve kaşıntı meydana gelir. Özellikle genital bölgede oluşan mantar, oldukça rahatsız edici bir durumdur. Bu bölgede mantar oluştuğunda cilt yüzeyinde kızarıklık, kepek ve kaşıntı sürekli hale gelir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında, ihmal etmeden hekime başvurmak gerekir. Aksi halde mantarın bulaşıcı etkisi tüm vücudu kaplayabilir.

Kadınlarda Mantar Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kadınlarda mantar tedavisi, keyfi ve kulaktan duyma yöntemlerle yapılmamalıdır. Öncelikle yetkili bir hekime başvurulmalı ve gerekiyorsa doktor önerisi ile tıbbi ilaç kullanımına başlanmalıdır. Bununla birlikte mantara maruz kalan deri alanı sürekli temiz tutulmalıdır. Özellikle organik sabun ve saf su ile durulama yaparak cildin her gün yıkanması sağlık açısından önemlidir. Ayrıca, hekimin önerdiği mantar kremi ince bir tabaka halinde deriye düzenli olarak sürülmelidir. Kullanılan tüm kıyafetler kaynatılarak yıkanmalı ve ütülenerek giyilmelidir. Giysilerin güneş görmesi, mikropların ölmesi açısından etkili bir yöntemdir. Kadınlarda mantar tedavisine yönelik bilinmesi gereken bir diğer husus da mantarlı alana herhangi bir kozmetik ürününün kullanılmamasıdır. Bunun yanı sıra, söz konusu bu hasarlı cilde tedavi maksatlı herhangi bir maddenin sürülmesi de doğru değildir. İyileşme aşamasında belirli aralıklarla doktor kontrolünün yapılması gerekmektedir. Bu durum, tedavinin ne yönde ilerlediğine dair bilgi sağlar.

Kadınlarda Ayak Parmağı Mantar Enfeksiyonu

Birtakım nedenlerden ötürü ayak parmağının deri yüzeyinde kalın bir tabaka meydana gelmesiyle mantar oluşur. Bununla birlikte ayak, işlevini yerine getirmekte zorluk çeker. Deri sertleşmesinin yanı sıra pullanma, kaşıntı, kızarıklık, ağrı, iltihaplanma ve kanama durumları da ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlıklar, çeşitli sebeplerden kaynaklanmaktadır. Özellikle kadınların dar, topuklu ve hava geçirmeyen ayakkabılar giymeleri bu duruma neden olabilir. Diğer yandan, kirli zeminde yalın ayak yürümek, ayakların su içerisinde uzun süre kalması, naylon çorapların giyilmesi ve mantar hastalığına yakalanan kişilerin eşyalarını kullanmak, kadınlarda ayak mantarının oluşumuna hız kazandırır. Tedavisi, hekim kontrolü altında cerrahi operasyon veya ilaç kullanımı ile yapılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Candida Mantarı Diyeti Listesi

Candida Mantarı Diyeti Listesi

Köpeklerde Mantar Belirtileri ve Tedavisi

Köpeklerde Mantar Belirtileri ve Tedavisi

Mantar Hastalığı Nasıl Geçer?

Mantar Hastalığı Nasıl Geçer?

Dilde Mantar Belirtileri ve Tedavisi

Dilde Mantar Belirtileri ve Tedavisi

El Tırnak Mantarı Nasıl Geçer?

El Tırnak Mantarı Nasıl Geçer?

Güncel

Bebeklerde Mantar Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Mantar Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Tırnak Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Tırnak Mantarı Belirtileri ve Tedavisi