Yer Mantarı Yer mantarı, içerdiği zengin vitaminler ve benzersiz aromalarıyla hem lezzetli hem de besleyici bir besindir. Diğer adıyla trüf mantarı olarak da bilinir. Genel olarak ağaç diplerinde ve nemli ortamları tercih ederler. Ancak her tür yer mantarı insanların tüketimine uygun değildir ve her türün tadı da aynı derecede lezzetli değildir. Yer mantarları genellikle toprağın 20 cm derinliğinde yetişir ve Akdeniz bölgesinde yaygındır. Özellikle ilkbaharın ortalarında olgunlaşmaya başlayan yer mantarları bu dönemde toplanır. Kendine has kokusuyla bilinen yer mantarları, domuzlar ve köpekler tarafından kolaylıkla bulunabilir. Yüzeyi bir kabukla örtülü olan yer mantarı, tüketilmeden önce kabuğundan arındırılmalı ve aromasını yitirmemesi için çok fazla pişirilmemelidir. Yer Mantarı Çeşitleri Birçok türü bulunan yer mantarları isimlerini genellikle yetiştikleri bölgeye ve şekillerine göre alırlar. En çok bilinen yer mantarı türleri şu şekildedir:
Yer Mantarının Faydaları Yer mantarı, Türkiye'de diğer ülkelere kıyasla daha az tüketilmektedir ve tüm türleri yetişmemektedir. Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişen yer mantarı türleri arasında domalon mantarı ve keme bulunur. Muhafazası esnasında kapalı bir kapta ve buzdolabında saklanması önerilir. Su ile temasından kaçınılmalıdır; aksi takdirde çürümesi ve küflenmesi kaçınılmazdır. Yer mantarı, zengin protein yapısı sayesinde etin yerini dahi tutabilir. Ayrıca cinsel isteği ve gücü arttırdığı bilinir. Zehirli türleri de olduğu için doğru ve dikkatli tüketilmelidir. Tükettikten sonra herhangi bir şikayet durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır. |