Deri Mantarı Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Deri Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Deri Mantarı

Deri mantarı, insanlarda farklı şekillerde oluşum gösterebilen cilt hastalıklarından biridir. Deri mantarı kimi durumlarda fark edilmeyecek kadar hafif belirtiler gösterirken, bazı durumlarda deride kabuklaşma, kızarıklık, sertleşme veya kaşıntı olarak karşımıza çıkabilir. Deri mantarına yakalanmamak için özellikle hava almayan bölgeleri temiz tutmalı ve kirlenme, aşırı terlemelere karşı tedbir almalıdır.

Deri Mantarının Türleri

  • Keriyon Deri Mantarı: Bu tip mantar türlerinde hastalıklı bölge iyileşme gösterirken su toplar ve bu şekilde kendini belli eder. Keriyon deri mantarı genellikle kırsal alanlarda tarım ve hayvancılıkla uğraşan kişilerde sıklıkla görülür.
  • Anüler Deri Mantarı: Deride meydana gelen ve en çok karşılaşılan deri mantarı çeşididir. Genellikle halka şeklinde ortaya çıkar ve orta kısımlardan başlayarak farklı yerlere doğru yayılır. Fiziksel olarak kabarık ve kırmızı şekilde görülmektedir.
  • Tinea Versicolor Deri Mantarı: Vücudun belli bölgeleri daha çok terleyen kişilerde meydana gelen bir mantar hastalığıdır. Koltuk altı, bacak ve belde kırmızı kabarıklıklar şeklinde görülür ve aşırı kaşıntıya sebep olabilir.

Deri Mantarı Riski Altında Olanlar

  • Aşırı terleyen kişiler için deri mantarı riski daha yüksektir.
  • Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde vücut savunma direnci düşük olduğundan deri mantarı görülme olasılığı daha yüksektir.
  • İleri yaş kişilerinin yanı sıra gebelik, şeker hastalığı olan kişilerde sıkça görülebilir.
  • İnsan vücudunun ergenlik döneminde çeşitli evrelerden geçmesi nedeniyle bu dönemde deri mantarına rastlanabilir.
  • Ayak, yüz ya da el bölgesinin yıkandıktan sonra aşırı nemli kalması nedeniyle oluşabilir.
  • Ayağa uygun olmayan ayakkabının verdiği tahriş yerlerinde meydana gelebilir.

Deri Mantarı Teşhisi ve Tanısı Nasıl Yapılır?

Ciltte değişik yapıda meydana gelen soyulmalardan (lezyonlardan) örnek alınarak laboratuvar ortamında incelenmesi sonucunda teşhis yapılabilir. Ciltten alınan bu deri örneklerinin üzerine özel bir sıvı damlatılarak derideki keratinlerin erimesi sağlanır. Eriyen örnek mikroskop yardımıyla laboratuvar incelemesinden sonra tanıya ulaşılabilir. Daha sonra mantar kültürü yapılır ve böylelikle mantarın türü de tespit edilmiş olur.

Deri Mantarı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Deri mantarı günümüzde gayet basit ve çabuk bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Çeşitli ilaçlar ve kremler mantar hastalığının tedavisinde oldukça etkilidir. Bu tip ilaç ve kremler, mantar hastalığına sebebiyet veren enfeksiyonu yok ederek ortadan kaldırır. Ancak mantar tedavisinde kullanılan ilaçlar, mantarın oluştuğu bölgeye ve türüne göre farklılık gösterebilir. Doğal olarak tedavi sürecinde de değişiklik olabilir. Özellikle dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de mantar hastalığının bulaşıcı bir etkiye sahip olduğu için mutlaka doktor gözetiminde tedavi edilmesi gerektiğidir. Tedaviye rağmen sürekli nükseden mantarlara karşı ilaç ve krem tedavisi eş zamanlı yapılmalıdır. Alınan ilaçlar, doktor reçetesine istinaden kullanılmalı ve kulaktan duyma bilgilerle kullanılmamaya özen gösterilmelidir. Aksi takdirde yanlış tedavi ve yanlış ilaç kullanımı daha kötü sonuçlar doğurabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Mantar Tedavisi ve Korunma Yolları

Mantar Tedavisi ve Korunma Yolları

Güncel

Zehirli Mantarlar Türleri ve Özellikleri

Zehirli Mantarlar Türleri ve Özellikleri