Zehirli Mantarlar Türleri ve Özellikleri
24 Temmuz 2024

Zehirli Mantarlar Türleri ve Özellikleri

Zehirli Mantarlar

Zehirli mantarların birçok çeşidi vardır ve bunlar dikkatli bir şekilde tanınmalıdır. Tanınmayan mantarların tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle ellendiğinde sararan çayır mantarları ve turp kokusunda olan orman mantarlarından uzak durulması gereklidir.

Zehirli Mantar Çeşitleri

Ağulu Mantar

Üst yüzeyi portakal sarısı, ipek gibi parlak ve şapkası 7-10 cm çapında bir mantardır. Bu mantarlar yaz başından sonbaharın bitimine kadar yapraklı ağaçların kütükleri üzerinde ortaya çıkarlar. Özellikle zeytin ağaçlarında görülürler. Ağulu Mantar zehirlenmesi sonucunda belirtiler ilk yarım saat ile 3 saat arasında mide bulantısı, ishal, kusma ve karın ağrısı şeklinde görülür. Bu zehirlenme genelde ölümcüldür. Ağulu mantar, İzmir, Bursa, Çanakkale ve Elazığ'da yaygın bir türdür.

Yalancı Dede Mantarı

Şapkası 3,5 cm çapında, biraz dış bükey ve olgunlaştıkça düzlemsel bir hal alan zehirli bir mantar türüdür. Bu mantarlar zehirlenme sonucunda ilk belirtiler 6-24 saat içerisinde şiddetli karın ağrısı, bulantı ve kusma şeklinde belirir. Belirtiler kısa bir süre sonra azalır ancak tekrar başlar ve bu zehirlenme sonucu koma halinden sonra ölüm meydana gelebilir. Bu cins mantarlar sadece Bursa'da görülmüştür.

Sinek Mantarı

Gelin mantarı olarak da bilinen bu zehirli halüsinojen mantar türü genellikle parlak kırmızı ve turuncu renktedir. Üzerindeki zar kalıntılarından dolayı beyaz noktalar taşır. Avrupa'da bu mantarın uğur getirdiğine inanılır. Sinek mantarı zehirlenmesinde ortaya çıkan delilik halleri yaklaşık 6 saat sürer. Zehirlenme sonucunda ruh halinde sebepsiz gülme ve tedirginlik, kusma, bulantı meydana gelir. Bu zehirlenme sonucunda ölüm nadirdir ancak küçük çocuklarda daha tehlikelidir.

Amanita Pantherina

Sinek mantarına benzeyen bu halüsinojen ve zehirli mantar türü ilkbahardan sonbahara kadar her mevsimde bulunabilir. Büyük ve hoş kokuludur. Amanita muscariaya nazaran daha zehirlidir. İçerdiği kimyasallar tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Ölüm Meleği Mantarı

Ülkemizdeki mantar zehirlenmelerinin büyük çoğunluğu bu mantardan kaynaklanmaktadır. Son derece zehirli ve tehlikelidir. Bu mantarlara ormanlarda yaz başlarında ve sonbahar aylarında çok sık rastlanır. Zehirli olmayan çayır mantarlarına benzemektedir, bu yüzden insanlar yanılabilir. İçerdiği maddelerin etkisiyle sindirildikten 8-12 saat sonra ilk belirtiler ortaya çıkar. Karaciğer ve böbrek metabolizmasını yok eder. İnsanların bu mantardan zehirlenmeleri için yaklaşık 20 gram yemeleri yeterlidir. Kesinlikle uzak durulması gereken bir mantar türüdür.

Şeytan Mantarı

Ülkemizde Karadeniz bölgesi başta olmak üzere birçok yörede bulunan zehirli bir mantar türüdür. Kesilince dokuları mavi renk alır. Şeytan mantarı zehirli etkisini sindirim sistemi üzerinde gösterir. Dünya genelinde ölüme sebep olan zehirli mantar türleri arasında ilk 20'ye girmektedir.

Zehirli Mantarların Genel Özellikleri

Bu zehirli mantar türleri genellikle parlak, dikkat çekici renklere sahiptir ve bazen hoş kokulu olabilirler. Ancak bu özellikler yanıltıcı olabilir ve mantarların tehlikesini gizleyebilir. Zehirli mantarların tüketimi ciddi sağlık sorunlarına ve ölüme yol açabilir.

Zehirli Mantarlarla İlgili Önlemler

Zehirli mantarlardan korunmak için bilinmeyen mantarları asla yememek gerekir. Ayrıca, mantar toplama ve tüketme konusunda uzmanlardan veya güvenilir kaynaklardan bilgi almak önemlidir. Mantar zehirlenmesi durumunda en kısa sürede tıbbi yardım alınmalıdır.

Sonuç

Zehirli mantarlar doğada sıkça bulunur ve ciddi sağlık riskleri taşır. Bu nedenle, mantar toplarken ve tüketirken dikkatli olmak hayati öneme sahiptir. Uzmanlardan ve güvenilir kaynaklardan bilgi edinmek, zehirli mantarların tanınması ve önlenmesi açısından büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ayak Mantarı Nasıl Geçer?

Ayak Mantarı Nasıl Geçer?

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

El Parmak Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

El Parmak Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Mantarı Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Ayak Mantarı Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Bağırsak Mantarı Teşhisi

Bağırsak Mantarı Teşhisi

Bebeklerde Mantar Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Mantar Belirtileri ve Tedavisi

Ağız Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Ağız Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bağırsak Mantarı Diyeti Listesi

Bağırsak Mantarı Diyeti Listesi

Güncel

Kedilerde Mantar Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde Mantar Belirtileri ve Tedavisi