Mantar Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
21 Haziran 2024

Mantar Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Mantar hastalığı, vücudun neredeyse her yerinde görülebilecek bir enfeksiyondur. Daha çok ellerde, ayaklarda ve genital bölgelerde oluşum göstermektedir. Bunun nedeni ise vücudun bu bölgelerinin bakteri açısından daha zengin olmasıdır. Mantar hastalığı için gerekli olan müdahaleler yapılmadıkça, bu hastalık ciltte yayılmaya başlayacaktır. Ayrıca kişiden kişiye de geçebilir. Bu nedenle oldukça dikkat edilmelidir.

Mantar hastalığı genel olarak camilerde, otellerde, tarımsal alanlarda ve toplu kullanım alanlarında çok daha yaygın olarak görülmektedir. Özellikle ortamın sıcak olduğu bölgelerde daha fazla görülmektedir. Bu nedenle sıcak iklimli bölgelerde bulunan insanların daha çok dikkat etmesi gerekir.

Mantar Hastalığının Nedenleri

Mantar hastalığının ortaya çıkmasına neden olan birkaç temel faktör bulunmaktadır:
  • Başkalarından Bulaşma: Mantar hastalığında en büyük risk, bu hastalığa neden olan mikroorganizmaların bir başka kişiye geçmesidir. Bunun için diğer kişinin kullandığı eşyalara en küçük temas bile mantar kapmaya yeterlidir.
  • Hayvanlardan Gelen Virüsler: Özellikle hayvanlara aşırı temas edilmesi, hayvan üzerinde bulunan mantar virüslerinin cildinize geçmesine neden olacaktır. Eğer yeni bir hayvan edindiyseniz ya da hayvanlarla iç içeyseniz bol bol vücudunuzu yıkamanız gerekecektir.
  • Yetersiz Hijyen: İnsanların özellikle bakterilerin yoğun olduğu bölgelerinde hijyenin yeterli olmaması nedeniyle mantar meydana gelmektedir. Bu nedenle hijyen kurallarına biraz daha dikkat edilmelidir. Aynı zamanda kıyafetlerin özellikle yaz aylarında daha sık yıkanması gerektiğini belirtebiliriz.
  • Diğer Hastalıklar: Günümüzde meydana gelen birçok cilt hastalığı bulunmaktadır. Bu hastalıklar birçok zaman farklı mikroorganizmaların da ortaya çıkmasıyla oluşur. Bu sorunlardan en önemlisi de mantar hastalığıdır. Meydana gelen mantar hastalıkları, ciltte oluşan diğer hastalıklara müdahale edilmemesinden kaynaklanmaktadır.

Kimler Risk Altındadır?

Mantar hastalığı herkeste meydana gelebilecek bir rahatsızlıktır. Fakat bazı durumlarda birçok kişi risk altındadır:
  • 15 yaşından küçük olan çocukların vücutları daha savunmasız olduğu için mantar hastalığı bu yaşlarda çok daha fazla görülmektedir.
  • Sürekli dar ve sıkı kıyafet giyen insanlarda mantar hastalığı görülebilir.
  • Sürekli hayvanlarla temas içerisinde olan insanlarda da mantar hastalığı görülme riski çok daha fazladır.
  • Diyabet ya da kanser hastalığı ile mücadele eden insanlarda mantar hastalığının oluşma ihtimali yüksektir. Vücut dengesinin tam olarak düzenli olmamasına bağlı olarak mantar hastalığı görülme riski vardır.
  • Bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar bu hastalıktan oldukça etkilenirler.

Teşhis ve Tedavi

Birçok zaman bu gibi durumlarda doktorlar fiziki olarak gerekli olan muayeneleri yapmaktadır. Fiziki olarak yapılan muayenelerde mantar hastalığının ortaya çıkarmış olduğu belirtilerle hastalık teşhis edilebilir. Eğer tam olarak emin olunamıyorsa gerekli kan testleri yapılarak vücutta var olan mantar hastalığı ortaya çıkarılabilmektedir.

Bu teşhis işleminden sonra ise tedavisinde antimantar anlamına gelen antifungal ilaçlar kullanılmaktadır. Bunun için tıbbi cilt ürünleri kullanıldığında birkaç hafta içerisinde ilerlemiş olan mantar hastalığı ortadan kalkacaktır. Bu ilaçların yanı sıra cilt için besleyici merhemler de kullanılabilmektedir. Fakat önemli olan tabi ki doktorun yapmış olduğu tedavilere uyulmasıdır.

Ek olarak, mantar hastalığından korunmak için kişisel hijyene dikkat edilmeli ve ortak kullanım alanlarında temizlik kurallarına uyulmalıdır. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirmek adına dengeli beslenme ve düzenli egzersiz yapmak da oldukça önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni