Mantar Çayı Nedir? Mantar çayı, günümüzde "Kombu mantarı" olarak bilinen mantarlardan yapılmaktadır. Kombu mantarından elde edilen bu çay, sağlık sorunlarının giderilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Mantar çayı, bitki çayı olmasına rağmen genellikle keyfi olarak tüketilmez, daha çok ilaç olarak kabul edilir. Doğu Asya ülkelerinde tıbbi amaçlarla da yaygın bir şekilde kullanılan bu çay, sağladığı faydalar nedeniyle hızla dünya genelinde popüler hale gelmiştir. Mantar çayının faydalarından tam anlamıyla yararlanabilmek için düzenli olarak tüketilmesi önemlidir. Ayrıca, doğru şekilde hazırlanması da etkinliğini artırır. Mantar Çayı Nasıl Hazırlanır? Mantar çayının hazırlanması için öncelikle üç litre temiz suya ihtiyaç vardır. Bu suyu cam bir kap içerisinde kaynatmalısınız. Çayı hazırlarken alüminyum malzemeler kullanmaktan kaçının. Su kaynamaya başladıktan sonra bir buçuk su bardağı şeker ekleyin ve en az 5 dakika daha kaynatmaya devam edin. Kaynama işlemi sonrasında ocağı kapatın ve suyun içerisine on poşet siyah çay ekleyin. Sallama çay kullanabilirsiniz. Çayın 15 dakika kadar demlenmesi için bekleyin. Demlendikten sonra poşetleri çıkarın ve geniş bir cam kaba çayı dökün. Çay oda sıcaklığına gelene kadar bekletin. Bu işlem sonrasında mantar oluşumu başlayacaktır. Mantarın açık renkli kısmının yukarı bakması gerekmektedir. Kabın üst kısmını tülbentle örtün ve çevresini lastikle kapatarak oda sıcaklığında bırakın. Direk güneş ışığı almadan, ağız tadınıza göre 4-10 gün mayalanması için bekletin. Daha sonra bu çayı gargara olarak ya da ev sirkesi olarak kullanabilirsiniz. Mantar Çayının Faydaları Nelerdir?
Kimler Kullanmalıdır? Mantar çayı, kesinlikle hamile olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Hamilelik döneminde vücuttaki hormon seviyeleri değişkenlik gösterdiği için ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Ayrıca, 13 yaşından küçük çocukların da bu çayı kullanmamaları gerekmektedir. Aksi takdirde farklı yan etkiler ortaya çıkabilir. |