Ağız Mantarı İlacı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ağız mantarı, ağızda oluşan enfeksiyon kaynaklı bir rahatsızlıktır. Her yaş grubunda görülebilen bu durum, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde daha yaygındır. Tedavi sürecinde ağız hijyenine dikkat etmek ve doktor önerilerine uymak önemlidir. Doğal gargaralar da destekleyici olabilir.
Ağız Mantarı İlacı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
28 Ağustos 2024

Ağız Mantarının İlacı


Ağız mantarı, ağızda meydana gelen bir enfeksiyon sonucu oluşan bir deri hastalığıdır. Enfeksiyon kaynaklı bu rahatsızlık her yaş grubunda görülebilmektedir. Özellikle çocuklarda, bebeklerde ve yaşlılarda bağışıklık sistemlerinin zayıf olması nedeniyle daha sık karşılaşılmaktadır. Ağız mantarı, kişinin ağız bakımına yeterince özen göstermemesi durumunda da ortaya çıkabilir. Kullanılan antibiyotikler veya bebeklerin emzirme sırasında annenin göğsündeki bakterilerden de kaynaklanabilmektedir. Ayrıca, stres gibi faktörler de ağız mantarının oluşumuna neden olabilir. Yanakların iç kısımlarında, diş etlerinde, damakta ve bademciklerde beyaz pamuk benzeri bir görünümle kendini gösterebilir. Bu nedenle halk arasında "pamukçuk" olarak da adlandırılmaktadır. Her bebek en az bir kez ağız mantarı rahatsızlığını yaşayabilir. Ağız mantarı acılı bir durum olduğundan, küçük bebekler bazen emmek istemeyebilirler. Bu rahatsızlığın mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.

Ağız Mantarının Tedavisi


Ağız mantarı için mutlaka bir doktora başvurularak tedavi edilmelidir. Aksi takdirde, ağız mantarı karaciğere zarar verebilir. Ayrıca tedavi sırasında kişinin ağız hijyenini iyi koruması gerekmektedir. Aksi takdirde, ağız mantarı daha geniş alanlara yayılabilir. Ev yapımı yoğurt tüketimi, ağız mantarının belirtilerini hafifletebilir. Ağız mantarı rahatsızlığı sırasında kişinin başkalarının kişisel eşyalarını kullanmaması gerekmektedir. Bu eşyalar arasında diş fırçası, bardak, kaşık gibi günlük kullanım araçları bulunur. Ağız mantarı ilaçları düzenli kullanıldığı sürece kısa zamanda tedavi sonuç verecektir.

Ağız Mantarının İlacı


Ağız mantarı için çeşitli antibiyotikler ve haplar bulunmaktadır. Antibiyotik kullanımı gereken durumlarda, kişinin boğaz kültürü yaptırarak kendisi için en uygun antibiyotiği seçmesi gerekmektedir. Ağız mantarı bulaşıcı olduğundan, kişi ağız hijyenine dikkat ederek bu rahatsızlığı kısa sürede yenebilir. Ağız mantarı için doğal bir ilaç da tuzlu su ile yapılan gargaradır. Bebekler ve çok yaşlılar gargara yapamayacakları için, doğal ağız mantarı gargarası hazırlanıp bir pamuk yardımı ile ağız içlerinin silinmesi gerekmektedir. Wundesil ilacı da ağız mantarı tedavisi için önemli ilaçlar arasındadır. Ayrıca kırmızı dut pekmezi de ağız mantarları için önemli bir üründür.

Ağız Mantarı İçin Doğal Gargara

  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karbonat
Malzemeler karıştırılır ve gargara yapılır. Ağız mantarı olan kişi, günde 3-4 kez gargara yapabilir ve bu zararlı değildir. Doğal hazırlanan bu gargarayı yutmanın da bir zararı bulunmamaktadır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Nemir 12 Temmuz 2024 Cuma

Ağız mantarı tedavisi için hangi antibiyotiği kullanmalıyım, boğaz kültürü yaptırmam gerektiğini bilmiyordum, bu konuda başka önerileriniz var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Nemir,

Ağız mantarı tedavisinde antibiyotik kullanılmaz, çünkü antibiyotikler bakterilere karşı etkilidir ve mantar enfeksiyonlarına karşı bir fayda sağlamazlar. Ağız mantarı genellikle antifungal ilaçlarla tedavi edilir. Boğaz kültürü yaptırmanız, enfeksiyonun kaynağını ve türünü belirlemek için önemlidir. Bunun dışında, ağız hijyenine dikkat etmek, şekerli ve mayalı gıdalardan uzak durmak da iyileşme sürecinde önemlidir. Bir sağlık profesyoneline danışarak en uygun tedavi yöntemini belirlemeniz en doğrusu olacaktır. Geçmiş olsun!

Çok Okunanlar
Mantara Ne İyi Gelir?
Mantara Ne İyi Gelir?
Kayın Mantarı Nerede Yetişir?
Kayın Mantarı Nerede Yetişir?
Haber Bülteni
Güncel
İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir?
İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir?
Güncel
İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir?
İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir?
Güncel
Cilt Mantarı Çeşitleri Nelerdir?
Cilt Mantarı Çeşitleri Nelerdir?